La UdL s'afegeix a la declaració d'estat d'emergència climàtica

Es compromet a prioritzar accions que permetin fer efectius els Objectius de Desenvolupament Sostenible continguts en l'Agenda 2030

Download Pdf
conselldegovernUdL2019
Un moment de la sessió d'avui / Foto: UdL
El Consell de govern de la Universitat de Lleida (UdL) ha aprovat avui una declaració sobre l'estat d'emergència climàtica, en la línia dels moviments globals Fridays for Future i Extinction Rebellion, i seguint l'exemple d'altres centres d'educació superior i la mateixa Generalitat de Catalunya. Ho han promogut el vicerectorat d'Estudiants i ocupabilitat, els representants de l'estudiantat, la coordinació de Compromís social, igualtat i cooperació i la comissió de Medi Ambient de la UdL.
 
Un cop aprovada, "la UdL haurà de presentar en els propers mesos un pla d'actuació transversal amb mesures adreçades a millorar la protecció del medi ambient i a conscienciar la societat de la situació de crisi ambiental i dels greus problemes que poden anar sorgint", recull el text.
 
La declaració exposa que la Universitat de Lleida "s'ha de comprometre a prioritzar accions que permetin fer efectius els Objectius de Desenvolupament Sostenible continguts en l'Agenda 2030", reconeixent que "ja ha fet una aposta per la sostenibilitat i la promoció d'actuacions respectuoses amb el medi ambient en àmbits com ara l'eficiència energètica o la gestió de residus dels diferents campus" i que "és la primera universitat de Catalunya en instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum".
 
El text fa referència a l'informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), que aposta per reduir un 45% les emissions de CO2 l'any 2030 i arribar a un escenari de zero emissions al 2050, "si no volem que la temperatura global pugi més d'1,5 ºC en comparació amb els nivells preindustrials, amb tot el que això comporta per a la biodiversitat, el clima i la societat en el seu conjunt". "Onades de calor, sequeres cada cop més freqüents, extinció massiva d'espècies i el desplaçament de comunitats humanes senceres són algunes de les conseqüències d'aquest desequilibri mediambiental. Aquest fet ens dóna molt poc temps com a espècie per actuar. Ja no es tracta d'aturar el canvi climàtic. En tot cas, es tracta de reduir-ne els efectes i adaptar-nos-hi tan bé com puguem", afegeix la declaració.
 
La Universitat Politècnica de Catalunya va ser la primera universitat de l'Estat espanyol a declarar l'estat d'emergència climàtica, el passat mes de maig. Des de llavors han aprovat texts similars a la Universitat de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Pompeu Fabra i Vic. Fora de Catalunya, universitats com la Complutense de Madrid i la de les Illes Balears també s'hi han afegit.