20 de maig, Dia Mundial de les Abelles

La UdL s'uneix a la celebració del Dia Mundial de les Abelles

Descarregar Pdf

Accés a la biblioguia del Dia Mundial de les Abelles elaboada per les Biblioteques de la UdL

El 20 de maig se celebra el Dia Mundial de les Abelles. Per aquest motiu la Biblioteca de l’ETSEA també s’ha volgut sumar a aquesta celebració organitzant diferents activitats:
  • Elaboració d’una biblioguia on es recull informació del món de les abelles, bibliografia que es troba a la Biblioteca de l’ETSEA, vídeos, enllaços d’interès, etc.
  • Exposició sobre el món de les abelles amb una selecció bibliogràfica i d’estris relacionats amb el món de l’apicultura. Aquesta exposició estarà oberta a la Biblioteca de l’ETSEA, del 20 al 28 de maig, a tota la comunitat universitària i societat en general.
  • Sorteig d’uns lots de productes de Torrons i Mel Alemany i d’experiències de tasts de mels, a càrrec de la professora Astrid Ballesta del Departament d'Hortofruticultura, Botànica i Jardineria de la UdL.

La importància de celebrar el Dia Mundial de les Abelles

20 de maig, the Beeday, el Dia de les Abelles. Ha de ser un dia per estudiar la vida de les abelles, com comuniquen i es multipliquen. Un dia per valorar tot el que ens aporten, des de la cullerada de mel que posem a la torrada o la cera amb la que ens podem il·luminar passant per la gelea real,  el verí, el pol·len o el pròpolis que recol·lecten.

El 20 de maig vol remarcar el paper pol·linitzador de les abelles, la seva importància en la multiplicació de les plantes i la qualitat de les collites o en la biodiversitat dels diferents hàbitats.

 El 20 de maig ens vol recordar que, perquè les abelles puguin desenvolupar  òptimament les seves aptituds, hem d’afavorir el seu benestar i per això  hem de modificar les nostres actuacions a nivell mediambiental.

El 20 de maig vol reclamar que les abelles siguin considerades un factor de producció del sector agrícola i ens permet assegurar que les abelles són fonamentals per als ecosistemes.

El 20 de maig, un dia de recolzament al sector apícola i a l’apicultura sostenible.

El 20 de Maig es celebra el Dia Mundial de les Abelles. Les abelles són de gran importància per a les persones, les plantes i el medi ambient. Elles i altres pol·linitzadors són les responsables de transportar el pol·len d'una flor a l'altra, possibilitant la producció de fruites i llavors amb més varietat i millor qualitat.

Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), alguns pol·linitzadors com les abelles, les aus i els ratpenats incideixen en el 35% de la producció agrícola mundial, elevant la producció de 87 dels principals cultius alimentaris de el món, i de molts medicaments derivats de les plantes. El 75% dels cultius de tot el món que produeixen fruites o llavors per a ús humà com a aliment depenen, al menys en part, dels pol·linitzadors.

En l'actualitat, el nombre d'abelles, pol·linitzadors i molts altres insectes està disminuint. El Dia suposa una oportunitat perquè tots promoguem accions que protegeixin i ajudin els pol·linitzadors i els seus hàbitats, incrementin la seva abundància, mantinguin la seva diversitat i donin suport als apicultors i el desenvolupament sostenible de el sector apícola. Les abelles i l'apicultura tenen un paper important en el medi ambient i la producció agrícola, en el suport als mitjans de vida rurals, la creació de llocs de treball rurals dignes i la millora de la seguretat alimentària i la nutrició.

Text: ETSEA/Biblioteques UdL/Astrid Ballesta Remy, professora de l’ETSEA-Campus Agroalimentari, Forestal i Veterinari, Universitat de Lleida

 

 

 

Notícies

Mostrant del 1 al 5 de 52 recursos

Activitats / Accions

Mostrant del 1 al 5 de 201 recursos