Màster Doble titulació: Màster en Psicologia General Sanitària i Màster en Neuropsicologia

Aquesta doble titulació neix de l'oportunitat de fusionar els nostres estudis oficials de postgrau. D'aquesta manera, els nostres estudiants podran adquirir en un període de dos anys la formació professional imprescindible per a exercir com a psicòlegs en l'àmbit sanitari i complementar la seva formació per a treballar dins el camp de la neuropsicologia clínica.

Descarregar Pdf

Segons la Comissió Nacional d'Acreditació Professional del Consell General de la Psicologia d'Espanya, el professional de la Psicologia expert/a en Neuropsicologia Clínica és un/a professional expert/a en la ciència aplicada de les relacionis cervell- comportament. El neuropsicòleg/loga clínic/a utilitza aquest coneixement en l'estudi, avaluació, diagnòstic, tractament i/o rehabilitació a través del cicle vital del pacient i el seu entorn aplicat a les alteracions neurològiques, mèdiques, del neurodesenvolupament i/o psicopatològiques, així com a altres trastorns emocionals, comportamentals, cognitius i d'aprenentatge. El neuropsicòleg/loga clínic/a utilitza principis, tècniques i tests neuropsicològics per avaluar els aspectes afectats i intactes de les àrees psicosocial, cognitiva, conductual i emocional, i la seva relació amb el funcionament normal o afectat del Sistema Nerviós. El neuropsicòleg/loga clínic/a utilitza aquesta informació i la proporcionada per altres professionals de la salut per identificar, diagnosticar alteracions neuropsicològiques, i planificar i implementar i valorar les estratègies d'intervenció i/o rehabilitació des de l'àmbit de la Neuropsicologia.

La Neuropsicologia sorgeix com a disciplina amb un caràcter propi i independent de la Psicologia a partir dels anys 60, però no és fins a 1980 quan l'American Psychology Association (APA) crea una divisió específica per a la Neuropsicologia Clínica (http://www.div40.org/). El principal objectiu de la coneguda com a divisió 40 va ser establir l'especialitat professional de neuropsicòleg clínic mitjançant la promoció de la recerca, la pràctica clínica i la formació multidisciplinària (Puente i Marcotte, 2000). Malgrat la seva breu trajectòria, la neuropsicologia és una disciplina consolideu i altament estructurada; no obstant això, aquesta situació no està generalitzada en molts països. Tal com indiquen Jarne et al. (2012), la Neuropsicologia Clínica és una especialitat de la Psicologia reconeguda a nivell ministerial en diversos països de l'entorn europeu, com són Itàlia, Suècia o Regne Unit, entre uns altres. No obstant això, aquest reconeixement encara no està present al nostre país. Malgrat això, la Comissió Nacional d'Acreditació Professional del Consell General de la Psicologia d'Espanya si que contempla una via per a l'Acreditació Nacional del Psicòleg Expert en Neuropsicologia Clínica, encara que sense atributs professionals (que només poden ser atorgats per ordre ministerial). Per aconseguir aquesta acreditació, els/as professionals han d'acreditar una formació mínima de 500 hores de postgrau en Neuropsicologia, que es poden obtenir actualment cursant el Màster en Neuropsicologia de la Universitat de Lleida.

Al nostre país, tan sols existeixen dues especialitats en Psicologia reconegudes a nivell ministerial, són la Psicologia Clínica (Ordre SAS/1620/2009) i la Psicologia General Sanitària (Disposició addicional setena de la Llei 33/2011). A més, aquestes dues especialitats es consideren professions sanitàries, oferint la Universitat de Lleida el Màster de Psicologia General Sanitària. León-Carrión (1998) ja proposava la necessitat d'explicar en els serveis sanitaris d'especialistes en Neuropsicologia. Actualment, a Espanya, de forma legal, aquesta condició tan sols es pot donar si la persona amb l'acreditació nacional de Psicòleg/a Expert/a en Neuropsicologia Clínica és, a més, Psicòleg/a Clínic/a o Psicòleg/a General Sanitari/a. Així, cursar el doble màster Psicologia General Sanitària i Neuropsicologia donaria més oportunitats a l'alumnat a l'hora de desenvolupar l'especialitat de Neuropsicologia en l'àmbit sanitari

Finalment, argumentar l'existència d'aquest doble màster en dues universitats espanyoles més. La Universitat Loyola d'Andalusia i la Universitat de Deusto del País Basc ofereixen aquesta doble via de màster. Així, la present proposta, per part de la Universitat de Lleida, no seria extraordinària en àmbit estatal, encara que seria la primera iniciativa d'unificar el Màster de Psicologia General Sanitària i el Màster en Neuropsicologia a Catalunya.

 

 

 

Notícies

Mostrant del 1 al 5 de 44 recursos

Activitats / Accions

Mostrant del 1 al 5 de 195 recursos