Objectiu: una escola europea més inclusiva

La UdL, en un projecte perquè els docents atenguin millor l'alumnat amb diversitat

Descarregar Pdf
IDEATEkickoff
Una de les primeres reunions a Romania / Foto: GROP-UdL

Millorar les capacitats del professorat de Primària i Secundària per atendre millor a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE), especialment les persones neurodivergents, és l'objectiu d'un projecte europeu en el que pren part la Universitat de Lleida (UdL). La iniciativa Inclusive Digital Education and Teacher Empowerment Academy (IDEATE) compta amb un finançament de 1.438.400,14 euros en el marc del programa Erasmus+ Teacher Academies. Coordinada per la Universitat Ștefan cel Mare din Suceava (Romania), també compta amb les universitats degli Studi di Perugia (Itàlia), Bielefeld (Alemanya) i Patras (Grècia). Altres socis són Down Lleida i quatre entitats romaneses.

Les NESE fan referència a "necessitats addicionals que alguns estudiants poden tenir per progressar en el seu aprenentatge, siguin temporals o permanents. Poden derivar-se de diversos factors, com ara les discapacitats físiques i psicològiques, les altes capacitats intel·lectuals, la incorporació tardana al sistema educatiu, o condicions personals i socioeconòmiques desfavorables", explica la catedràtica de la UdL i membre del grup de recerca en orientació psicopedagògica (GROP), Gemma Filella.

El projecte IDEATE vol dotar els educadors de les habilitats necessàries per donar un suport eficaç a l'alumnat, millorant les seues competències per gestionar aules diverses i elevant els seus perfils professionals; al mateix temps que augmenta la retenció de docents. Amb una durada de 36 mesos, aquest projecte competitiu que culminarà al 2028 té com a fita la creació d'una plataforma educativa digital que aplegui tots els recursos relacionats amb la inclusió a l'escola. Oferirà formació, recursos i espais de col·laboració de forma gratuïta i oberta a tot el món.

Entre les accions previstes, destaquen la formació sobre educació inclusiva; el desenvolupament de recursos digitals per millorar l'ensenyament inclusiu; el foment de les col·laboracions entre institucions educatives de diversos països europeus; i els intercanvis de bones pràctiques. El projecte desplegarà mobilitats físiques per a sessions de formació, escoles d'estiu i tallers, així com mobilitats virtuals per involucrar el professorat - tant l'actiu com el que es troba en pràctiques - en experiències d'aprenentatge internacionals centrades en la inclusió, la digitalització i les competències personals.

 

Text: Premsa UdL

Activitats / Accions

Mostrant del 1 al 5 de 218 recursos